Chirurgia in cazul durerilor severe de spate

Autor Adriana Giugula 04.08.2017 0 Comment(s) Dureri Lombare,

Chirurgia in cazul durerilor severe de spate

 

Chirurgia poate fi luată în considerare dacă durerile severe in zona joasa a spatelui nu dispar sau nu se amelioreaza după un curs de 6 până la 12 săptămâni prin tratamente de fizioterapie, electroterapie si masaj. Este aproape întotdeauna decizia pacientului, insa în situații rare, cum ar fi accidente grave, intervenția chirurgicală imediată, poate fi efectuată in cazuri ce nu suporta amanare si pun viata sau calitatea vietii pacientului in pericol.

In acest articol ne vom concentra asupra cazurilor mai putin grave ce tin strict de decizia pacientului in alegerea rezolvarii problemelor si durerilor aparute in zona inferioara a spatelui, prin tratament chirurgical. Chiar si asa decizia de a fi operat trebuie să fie facută în comun cu chirurgul. Pacientul trebuie să fie la curent cu procedurile chirurgicale, iar toate întrebările care apar să fie discutate cu medicul.
Odată decis pentru operație, chirurgul ar putea sugera un examen fizic complet. Prin acest examen se asigură starea sănătății bună necesară pentru a suporta intervenția chirurgicală.

Factorii care trebuie luati in considerare inainte de interventia chirurgicala includ:

 

Abilitatea de a funcționa.

 

Chirurgia este ultima metoda de tratare a durerilor si problemelor de spate, insa procedura fiind invaziva este si ultima pe lista tratamentelor. Inainte ca pacientul sa se decida daca apeleaza sau nu la tratamentul chirurgical va trebui sa ia in calcul urmatoarele:
1.    Dacă este posibilă finalizarea activităților din viață zilnică...
2.    Daca nivelul durerii este controlabil...
3.    Dacă durerea ii întrerupe somnul sau activitatea...
4.    Daca durerea ii afecteaza viata sau calitatea vietii...
5.    Daca problemele pe care pacientul le are se pot trata prin alte forme neinvazive de tratament...
In cele mai multe cazuri tratamentele neoperatorii sunt de obicei recomandate. Tratamentele constau in proceduri de: masaj, electroterapie, fizioterapie iar chirurgia ca metoda de tratament este recomandata unui numar restrans de pacienti la care tratamentele neinvazive mentionate anterior nu dau randament. Chirurgia ca metoda de tratament este recomandata indeosebi in cazul accidentelor cand coloana vertebrala a suferit fisuri si in cazul unor afectiuni serioase acute sau cronice, cand pacientul are capacitatea extrem de limitată de a funcționa normal în viața de zi cu zi.

 

Ce se întîmplă în timpul operației ?

 

Pacientul este indus în anestezie generală pentru a dormi pe perioada operației. În timpul somnului, respirația este asistată de un ventilator. Ventilatorul este aparatul care controlează și monitorizează fluxul de aer al plămînilor.
Unii chirurgi folosesc anestezie spinală in loc de anestezia generală. Anestezia spinală este injectată în regiunea lombară în spațiul din jurul măduvei spinării. Aceasta amorțește partea inferioară a spatelui și membrele inferioare. Pacienților le mai este administrat și alte preparate medicamentoase pentru a-i menține sedați pe perioada procedurilor chirurgicale.

 

Procesul de vindecare și stilul de viață.

 

In cazul alegerii chirurgiei ca metoda de tratament, trebuie retinut ca, îngrijirea post chirurgicală necesită diferite grade de angajament atat din partea pacientului cat si din partea familiei acestuia. Este important să se ia în considerare modul în care procesul de vindecare după intervenția chirurgicală va afecta pacientul, în comparație cu tratamentul continuu non-chirurgical. Mai jos va expunem cateva sfaturi pentru recuperare dupa procedura chirurgicala.  

 

Ce se intampla dupa Operatie?

 

Pacienții sunt de obicei capabili să se ridice din pat în timp de cîteva ore de la intervenție. Totuși bolnavul va fi instruit să-și miște spatele cu atenție. Tubul de dren este în mod normal scos după o zi de le operație. Pacienții se pot întoarce acasă atunci cînd starea lor este stabilă.
Majoritatea pacienților se externează în ziua următoare de la operație. De obicei pot conduce în siguranță un automobil după o sătămînă sau două de la procedura chirurgicala. Îndoirile și ridicăturile ar trebui evitate pe o perioadă de patru șase săptămîni. Oamenii de obicei se întorc la un lucru mai ușor după două patru săptămîni, la 2-3 luni putand lucra la capacitate normala deasemenea putand sa faca si sport.  Celor carora jobul le solicita fizicul la maxim li se recomanda o munca mai putin solicitanta.
Pacienții de obicei încep ambulator terapia fizică după două trei săptămîni de la data intervenției.

 

Sfaturi practice pentru recuperare dupa procedura chirurgicala.  

 

Pacientii care au optat pentru  intervenția chirurgicală ca metoda de tratament, ar trebui sa se pregateasca pentru perioada de recuperare post-chirurgicală. In cele mai multe cazuri medicul chirurg si personalul medical va vor oferi instrucțiuni post operatorii, prescrierea unor medicamente pentru combaterea durerilor post operatorii cat si sfaturi legate de terapie fizică adecvata pe care va trebui sa le urmati. Aceste metode de tratament post operatorii au ca rol diminuarea maxima a timpului de refacere a pacientului dupa procedura chirurgicala, imbunatatirea calitatii vietii si diminuarea riscului post operator prin combaterea si reducerea la maxim a problemelor ce ar putea sa apara dupa interventia chirurgicala. In perioada de refacere post operatorie atat pacientii cat si rudele acestora vor trebui sa fie constienti ca refacerea nu se va face doar in cadrul spitalului si pe perioada spitalizarii, aceasta perioada de refacere post operatorie va continua la domiciliul fiecarui pacient in parte iar familia prin suportul pe care il confera va avea un rol extrem de important.

 

Ce ar trebui sa luati in calcul.

 

Controlul durerii după intervenția chirurgicală poate ajuta cu adevărat în procesul de recuperare , atât din punct de vedere fizic cât și emoțional. Medicamente antispastice musculare, medicamentele antiinflamatorii și Tylenol sunt frecvent prescrise pentru durerea postoperatorie. Atat pacienții care se pregatesc pentru interventia chirurgicala cat si cei care tocmai au avut o intervenție chirurgicală de fuziune spinala, vor trebui sa evite medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (Naprosyn, Advil, Motrin, Nuprin, Aleve, etc), deoarece această clasă de medicamente inhibă formarea osului, o componentă necesară a creării fuziunii, iar pacientii care se pregatesc de interventia chirurgicala vor trebui sa intrerupa cu cel putin o saptamana inainte de procedura chirurgicala folosirea medicamentelor ce subtiaza sangele (coumadin, aspirina, etc.) In plus, renuntati la fumat si la consumul de alcool cu cel putin o saptamana inainte de interventia chirurgicala, deoarece aceste activitati pot cauza probleme de sangerare si pot incetini procesul de vindecare post operatorie.

Nu folositi decat medicamentele prescrise de medicul chirurg in controlul eficient al durerii, reducând în același timp efectele secundare precum constipația, greața și sedarea excesivă. Deoarece constipația postoperatorie poate fi o cauză frecventă de intensificare a durerii, solicitati prescrierea de medicamente medicului de familie sau chirurgului pentru ca produsele recomandate să va fie la îndemână atat in spital cat si acasă. Dupa interventia chirurgicala este important sa preveniti constipatia, această problemă fiind frecventă mai ales în prima săptămână post operatorie, datorită medicamentelor, modificării dietei și reducerii activității.

Mai trebuie retinut ca pacienții care au folosit calmante in doze mari vor găsi dificil să obțină un control adecvat al durerii postoperatorii, folosind aceeasi clasa de calmante, deoarece acestia au capatat toleranta la efectele acestor medicamente.  Acești pacienți vor trebui adesea să încerce alte mijloace de combatere a durerii, cum ar fi aplicarea gheții sau pachetelor reci, utilizarea tehnicii biofeedback și strategii similare pentru controlul durerii...

 

Terapia cu gheata

 

La început terapia se concentrează pe controlul durerii și inflamației. Gheața și tratamentul cu stimulare electrică este în mod obișnuit folosit pentru atingerea acestor scopuri. Îmbrăcămintea confortabilă și poziționarea corecta a corpului, precum și aplicarea pachetelor reci (în special în primele 48 până la 72 de ore) poate ajuta pacientul sa gestioneze cu succes durerea postoperatorie.  Aplicarea pachetelor reci dupa activitati cum ar fi- mersul pe jos de asemenea poate contribui benefic in reducerea durerii si inflamatiilor ajutand pacientul sa se refaca mai rapid.
Adesea, durerea și rigiditatea se vor îmbunătăți ca răspuns la schimbarea frecventă a poziției sau la plimbări scurte, fie în interior, fie în aer liber.

 

Somnul confortabil

 

Obținerea unui somn confortabil, neîntrerupt ajută organismul să se vindece mai repede. Minimizarea efortului la nivelul spatelui prin poziționarea mai bună a corpului va poate îmbunătăți odihna si va poate ajuta organismul sa se refaca mai rapid. În general, după operația de spate, este bine să dormiti în aceea poziție care va este dvs confortabilă neamplificand durerea si pastrandu-va un tonus ridicat.

 

Participati activ la refacere

 

Dupa operatiile chirurgicale pacienții trebuie să urmeze cu atenție programul lor de reabilitare postoperatorie. Exercițiile adecvate pot spori semnificativ procesul de recuperare și pot reduce șansele unor episoade viitoare dureroase. Exercitiile au avantajul suplimentar de a ajuta la stimularea unui sentiment general al starii de bine pentru pacienți, prin creșterea circulației și eliberarea endorfinelor, stimulatorul natural al organismului.

Pacienții trebuie sa urmeze sfaturile terapeutilor fizici, recomandarile si instructiunile acestora  privind gama de exercitii fizice sigure care pot fi efectuate dupa intervenții chirurgicale si care nu pun sanatatea pacientiilor in pericol.

Miscarile ușoare, continue ajută circulația sângelui, aducând substanțe nutritive valoroase în zonă operata insa, pacienții trebuie să se asigure că înțeleg orice restricții de activitate în urma intervenției chirurgicale (de exemplu, restricții legate de îndoire, ridicare, răsucire). Deasemenea întreabati care activități specifice trebuie urmărite sau evitate (de exemplu, ciclism, mersul pe jos, înot etc.)

Mulți chirurgi prescriu ambulator teparie fizică timp de trei săptămîni de la operație. Terapia fizică după discectomie lombară este în general necesară doar pentru șase opt sătpămîni. Recuperarea comletă durează pînă la patru luni.
Terapeutul la fel poate indica exerciții specifice în controlul tonusului și mușchilor care stabilizează regiunea lombară. Medicul terapeut conlucrează cu pacientul în vederea mișcărilor și activităților care pot fi executate de catre pacient. Antrenamentele ajută la menținerea spatelui intr-o poziție corectă în timpul lucrului și activităților zilnice. Pacientul învață să-și execute activitățile menținînd spatele într-o poziție sigură și în afara suprasolicitărilor. Înainte de sfîrșitul ședințelor de terapie, medicul indică mai multe căi de prevenire a problemelor pe viitor.

 

Cand alegem orteza lombara (lombostatul)

 

Corsetul sau orteza este un brâu medical utilizat în traumatisme, afecțiuni degenerative sau modificări patologice ale curburilor coloanei vertebrale. Este confecționat dintr-o țesătură elastică, fiind prevăzut cu tije din plastic sau metal și curele speciale de strângere. Întrebați chirurgul daca in cazul dvs dupa interventia chirurgicala puteti sa folosi corsete medicale elastice (orteze lombara). Dacă chirurgul va recomanda folosirea corsetelor medicale va trebui sa aveti imbracaminte de bumbac pe care sa o purtati pe sub aceste corsete.
Tricourile si tesaturile din bumbac sunt ideale pentru ca reduc iritatiile si ajuta la absorbtia transpiratiei. Pentru procedurile chirurgicale lombare, tricoul sau maieul trebuie să fie suficient de lung pentru a acoperi partea superioară a feselor.  

 

Tipul de intervenție chirurgicală.

 

Unele intervenții chirurgicale sunt considerabil mai invazive decât altele și includ perioade de vindecare mai lungi, dureri mai mult sau mai puțin semnificative în timpul recuperării și perioade variate de spitalizare. Cu abordările chirurgicale moderne și un chirurg experimentat, multe tipuri de intervenții chirurgicale ale coloanei vertebrale pot fi acum efectuate pe bază de ambulatoriu si o perioadă de recuperare mult mai scurtă.

 

Sănătatea mentală.

 

Tot mai multe studii ne arata ca tonusul mental ridicat are o corelație pozitivă cu îmbunătățirea starii generale rapide după intervențiile chirurgicale. Pacienții care se simt bine mental, au o natura pozitiva, inteleg procedurile chirurgicale, tratamentele,  organismul uman si timpul necesar refacerii post operatorii raportează o recuperare pozitivă,  rezultatele după intervenția chirurgicală fiind optime. Este important ca pacientii sa faca o alegere educata, in cunostinta de cauza atunci cand opteaza pentru tratamentele chirurgicale cunoscand atat riscurile cat si beneficiile acestei metode de tratament. Trebuie retinut, chirurgia coloanei vertebrale nu este de obicei recomandată pentru dureri de spate ușoare până la moderate sau pentru durere care a durat mai puțin de 6 până la 12 săptămâni. În plus, operația de spate nu este o opțiune dacă cauza durerii nu este detectabilă prin testele imagistice.

 

Operații de decompresie

 

O intervenție chirurgicală de decompresie elimină orice presează pe o rădăcină nervoasă din coloana vertebrală, care ar putea include o porțiune herniată a unui disc sau a unei radacini nervoase.

Discectomia lombară este o procedură chirurgicală de înlăturare a unei părți din discul lezat. Discurile sunt niște pernuțe care separă vertebrele. Procedura se folosește de obicei atunci cînd un disc herniat sau rupt comprimă o rădăcină nervoasă.

De obicei se ia in calcul:
Care sunt obiectivele chirurgului
Ce se-ntîmplă în timpul operației
Ce se așteaptă de la recuperare

 

Anatomie

 

Ce parte a coloanei vertebrale este implicata?
Chirurgii execută discectomia lombară printr-o incizie în regiunea lombară, regiune numită posterioară a spatelui. Principala structură implicată este discul intervertebral, care funcționează ca un atenuant de șocuri dintre fiecare două vertebre. Cele două parți principale a discului sunt nucleul și inelul fibros.
Lamina osoasă formează un acoperiș de protecție peste partea posterioară a măduvei spinării. In timpul intervenției, această porțiune de os din dreptul discului lezat este înlăturată. Chirurgii mai verifică și nervii spinali, traiectul și ieșirea lor prin orificiul intervertebral. Orificiile intervertebrale sunt mici de fiecare parte a vertebrei. Nervii care părăsesc coloana vertebrală, merg prin orificiile intervertebrale unul pe partea stîngă și celălalt pe dreapta.

 

La ce se așteaptă chirurgii ?

 

Discectomia lombară poate alina simptomele provenite din discul herniat a regiunii lombare. Scopul principal al discectomiei este de a înlătura partea discului care comprimă rădăcinile nervoase. Scoaterea porțiunii lezate a discului la fel reduce riscul de herniere repetată.
Scopurile pot fi atinse folosind o procedură tradițională numită laminotomie și discectomie, sau cu o metodă mai nouă numită microdiscectomie. Metoda tradițională necesită o incizie mai largă și cere o perioadă mai lungă de recuperare. Discectomia este de obicei realizată, pacientul fiind poziționat cu fața in jos într-un cadru special. Această poziționare permite pacientului să fie cu abdomenul relaxat și comprimat. Un alt avantaj este micșorarea de pierderi sangvine și ofera chirurgului mai mult spațiu de lucru.

Microdiscectomia devine o intervenție standard pentru hernierea lombară de disc. De cînd intervenția se realizează cu un microscop chirurgical, chirurgul are nevoie de o incizile mică în regiunea lombară. Considerată drept o intervenție minim invazivă, se crede a fi relativ ieftină din punct de vedere financiar pentru pacienți. Adepții la fel cred că acest tip de intervenție este mai ușor de realizat, previne formarea cicatricelor din jurul nervilor și articulațiilor, și ajută pacienții să se recupereze mai rapid.

 

Laminotomie și Discectomie

 

Laminectomia și discectomia este metoda tradițională de înlăturare a discului. Laminotomia este scoaterea unei părți din lamina osoasă (porțiunea posterioară a inelului situată peste canalul vertebral). Aceasta oferă mai mult spațiu pentru chirurg de a scoate o parte din disc (discectomie).
Se efectuează o incizie în regiunea lombară (partea inferioară a spatelui). După separarea țesuturilor necesară expunerii coloanei vertebrale, se realizeaza imagini cu raze-X pentru a se asigura că procedura se realizeaza pe discul cu pricina. O unealtă de tăiat este folosită la înlăturarea unor mici bucăți din lamina osoasă.
Următoarea etapă chirurgul taie mici fragmente din ligamentul galbe, ligamentul lung dintre lamină și măduva spinării, astfel sunt expuși nervii din interiorul canalului vertebral. Rădăcina nervului care provoacă durere este antent deplasată lateral pentru examinarea discului lezat. În marginea externă a discului se face o gaură. Forcepsul este plasat in interiorul găurii cu scopul de a extrage materia din interiorul discului. Apoi se extrag fragmentele restante de disc.
La final, se verifică rădăcina nervoasă să nu fie tensionată. Dacă nu se mișcă liber, se taie o deschizătură mai largă in orificiul intervertebral, pasajul nervului printre vertebre.
Înainte de închiderea și suturarea rănii, unii chirurgi implantează un tampon sau o piesă din grăsime peste rădăcina nervoasă pentru a preîntîmpina creșterea țesutului cicatriceal spre nerv. Uneori se mai plasează un tub de dren în rană.

 

Microdiscectomie

 

Microdiscectomia se realizează cu ajutorul microscopului chirurgical. O incizie de aproximativ cinci centimetri este făcută in regiunea lombară direct peste discul lezat. Pielea și țesuturile moi sunt separate pentru a expune coloana vertebrală.  O imagine cu raze-X se face pentru a se asigura de corectitudinea localizării discului.
Un rectractor este folosit pentru a separa lamina osoasă de deasupra discului, apoi se face o mică incizie în ligamentul galben, expunînd nervul spinal. Un cîrlig special este plasat sub radăcina nervului spinal, cu care se ridică nervul pentru vizualizarea mai bine a discului lezat.
Mai tîrziu inelul fibros este deschis pe straturi. Materialul din interiorul discului este extras pentru a preveni o herniere repetată. De cînd se înlătură doar porțiunea lezată, partea de disc rămasă este lăsată intactă și funcțională. Apoi chirurgul inspectează zona din jurul rădăcinii nervoase și elimină orice fragment de disc liber. În cele din urmă, rădăcina nervoasă este atent mișcată pentru a vedea daca mișcarile sunt libere. Atunci cînd nervul nu poate fi mișcat, se curăță spațiul din jurul orificiului intervertebral, pasajul nervului dintre două vertebre. Dacă nervul se mișcă ușor, mușchii și țesuturile moi sunt plasate la locul lor și suturate pe straturi.


 
Echipa TeraMed Va Doreste Insanatosire Rapida!!!

Lasati un mesaj